fredag 14 januari 2011

Ljuset återvänder!

Ja, det märks när jag kör sista biten in mot Kumla på morgnarna - ljuset återvänder! Bara nu halkan försvinner snart!

Ett nytt kalenderår har börjat - visserligen för min egen del med förkylning - men med ny energi och lust! Det märktes igår vid vårens första rektorsmöte. Trots att vi har en del rejäla utmaningar att gemensamt ta oss an så kändes energin, engagemanget och viljan!

De senaste dagarna har det varit en hel del frågor och opinionsbildning kring det vikariestopp som vi igår - efter gemensam diskussion - avskaffade. Men vikariehanteringen kommer även fortsättningsvis att hanteras med yttersta restriktivitet. Trasslet och frustrationen kring vikariestoppet och vikariehanteringen har fört det goda med sig att vi måste på ett helt genomskinligt sätt diskutera hur vi bemannar, dimensionerar och organiserar vår verksamhet såväl i förskolan som i skolan. Det måste för allas del - elever, medarbetare och chefer - vara samma förutsättningar för verksamheten i en och samma kommun, i vårt fall Kumla. Det är en demokratifråga.
Detta behov av gemensam syn på resurshantering blir också tydligt när vi placerar barn från förskolekön - vilken beredskap har vi att styra om och bereda plats?!
Det är det som är det bästa med problem - man tvingas hitta lösningar och hjälpas åt!

5 kommentarer:

  1. Mait, du skriver: "Det måste......vara samma förutsättningar för verksamheten i en och samma kommun, i vårt fall Kumla. Det är en demokratifråga."

    Jag är inte överens med dig riktigt, tror jag, så jag skulle vilja att du utvecklar dina tankar omkring det.

    Jag menar att det är väldigt olika förutsättningar för skolor och förskolor i Kumla. Det är olika struktur på upptagningsområden - boenden, olika utbildningdbakgrund hos föräldrar, olika stor andel barn/elever från andra länder m.m. Därför måste resurserna fördelas utifrån behov.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag förstår hur Du menar, Hasse. Men det är inte riktigt det jag menar. Jag vill peka på att det är viktigt att vi under jämförbara förhållanden har en genomskinlighet i vårt sätt att organisera och dimensionera så att vi får en likvärdighet i kommunen beträffande hur vi använder tilldelade resurser. Vi måste kunna redovisa en policy eller ett gemensamt förhållningssätt hur vi t ex hanterar vikariesituationen, hur vi utformar uppdrag till arbetslag och medarbetare mm. Det kan t ex inte vara olika uppdrag till en och samma yrkeskategori i samma verksamhet i samma kommun...
    Spännande diskussion - och viktig! Hoppas att fler kommer med i samtalet!

    SvaraRadera
  3. Främst önskar jag att fler deltar i diskussionen! Men till dess är jag med.

    Är ense med Hasse att det är mycket olika förutsättningar för skolor och förskolor av precis de skäl han anger.

    Jag tror dock att med en central styrning kan de resurser som politikerna anslår, fördelas så de kommer barn/elever tillgodo som behöver dem bäst. Det bör kunna fungera i en liten kommun. Idag är det inom det område jag har insyn i inte jämlikt, framför allt kompetensmässigt.

    Det som är spännande ur min synvinkel är varför pedagoger blommar och gör fantastiska insatser trots begränsade resurser. Hur kan vi sprida deras arbete som ger sådan styrka och energi?

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att men kan säga att vissa områden alltid är mer resurskrävande.
    Jag har genom åren sett att vissa år då 6-9 skolorna haft resurskrävande elever har flera av de mest resurskrävande eleverna kommit från oss på Tallängen.

    Då har vi kämpat åren före. Medan andra år har det varit lugnare. De tunga åren kunde vi lösa genom att vi la lärarresurser av pengarna på kontot "Barn i behov av särskilt stöd" (Bibass). Det finns alltid möjligheter att lösa problem med kompetenta pedagoger. Numera när det blir tungt så har vi inte möjlighet att göra detta längre eftersom de flesta av dessa resurser överförts till Knåpet och Lillskolan.De verksamheterna behövs men inte på de övriga skolornas bekostnad för där kan eleverna istället integreras om det finns lite mer resurser. Samtidigt känner jag igen det Britt avslutar sitt inlägg med om pedagoger som gör ett lysande jobb trots begränsade resurser.
    Kul att du har sett oss Britt.
    Jag tycker att man varje år behöver se vilka skolor som har störst behov och fördela pengarna efter detta.

    SvaraRadera
  5. Jag får be så mycket om ursäkt om Malmens skola/Lillskolan känner sig kränkta av mitt inlägg om resurser till "Barn i behov av särskilt stöd".
    Jag tycker som specialpedagog att både Knåpet och Lillskolan är mycket bra verksamheter och absolut ska finnas kvar. Jag kan själv tänka mig att jobba inom en sådan verksamhet även om det inte är aktuellt nu.
    Vad jag menade var att det är viktigt att det även finns ekonomiska resurser till "Barn i behov av särskilt stöd" på övriga skolor så att man där i första hand försöker integrera elever. Om inte detta går så är det mycket bra att möjligheten finns med professionella pedagoger och extra resurser som på Lillskolan och Knåpet.

    H A

    SvaraRadera