torsdag 17 november 2011

Råd från en idrottspsykolog

Imorse när jag hade radion på i bilen på väg till jobbet lyssnade jag till idrottspsykolog Johan Plate som talade om svenska fotbollslandslaget i fotboll och Zlatans påverkan på de övriga spelarna. Det har ju visat sig att det går sämre för laget när Zlatan är med och bättre när han inte är med. Hur förklarar man det? Plate menade att man måste jobba medvetet med laget ur tre perspektiv:

1) alla måste vilja vara med (det vill man väl om man är uttagen till landslaget?!)
2) alla måste agera utifrån samma normer och regelverk och ha samma mål (!)
3) det måste finnas hög grad av rollacceptans i laget.

Med rollacceptans avses bl a att inse sin egen och andras roll, uppgift och kapacitet i laget samt att inse när man behöver lyfta sig själv samtidigt som man bidrar till att optimera lagets prestation. Låter väl spännande?
Jag drog paralleller till arbetet med vår ledningsgrupp i förvaltningen. Det vore intressant att höra mer av Johan Plate!

PS. Plate strök under väldigt tydligt att Zlatan även fortsättningsvis bör vara med i laget och att det handlar om att lyfta självförtroendet hos de övriga spelarna samt att de ska inse att de inte kan förvänta sig allt av Zlatan - han kanske inte alls alltid kan leva upp till det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar